Snídaně
Pokud zrovna nejste na nějaké IF dietě nebo nečem podobném (budu se tomu věnovat učitě v dalším článku) tak je jistě prvním jídlem vašeho dne pořádná snídaně. Ale co snídat aby to mělo smysl? V dnešním článku se budeme věnovat základním pár věcem.
Z vlastní zkušenosti je snídaně pro mě osobně spíše sacharidové jídlo. Jednoduše když po ránu přijmu větší mnžství bílkovin tak byste vedle mě určitě sedět nechtěli. :) icméně spousta lidí snídá po ránu vajíčka (zejména bílky) a problém jim to nedělá. Takže volba toho zda méně nebo více bílkovin je pouze a jen na tom co vám bude víc vyhovovat. A teď si konečně probereme jaké potraviny ano a jaké ne.
Ovesné Vločky - ANO
Vločky jsou pro mě základ snídaně. Můžete je dělat s jogurtem,s mlékem,s proteinem nebojako ovesnou kaši do které ještě třeba přidáte ovoce. A nebo dalš možnost jsou míchaná vajíčka(popřípadě jen bílky) společně s vločkami. Fantaziím se meze nekladou.
Pozor: Dávejte si pozor na různé slazené směsi vloček a podobné zázraky. Když nějakou směs tak spíš volit s ořechy nebo si kopit samotné vločky a do toho čerstvé ovoce.
Cereálie NE
Co říct k cereáliím. Podle mě pouze reklamní tah. Když se podíváte na složení tak najdete mimo komplexnich sacharidu i spoustu jednoduchých cukrů. A to byste určitě nechtěli že?
Kukuřičné lupínky NE
Někomu se kukuřičné lupínky možná můžou zdát jako super nápad. Bohužel díky způobu výroby se ze super potraviny stává potravina s nízkým obsahem vitamínů,minerálů a s vysokým glykemickým indexem (vysoky GI mají rychlé sacharidy)
Ovoce ANO
Ovoce je super zdroj sacharidů. Fruktoza, která je v ovoci nejvíc zastoupena je sice rychlý sacharid ale její ukládání do tuku je dost omezené, mimoto ovoce obsahuje spoustu vitamínu a dalších prospěšných látek. Takže jako taková příloha určitě ideální volba.
Vaječné bílky/Vejce ANO
Míchaná vajíčka nebo míchané vaječné bílky či omeleta. Parádní zdroj bíkovin zvlášt pokud do panve ještě k vejcím nasypete vločky.
Pozor: pozor na zbytečné velké množštví oleje v pánvi
Tvaroh NE
Bílkovina z tvarohu se dlouho tráví a její vstřebatelnost je dost omezená takže po ránu určitě špatná volba.
Takže to byl článek o tom, které suroviny používat a, které naopak nepoužívat k přípavě snídaně. V dalším článku určitě budou i konkrétní recepty.
(Sid242)